Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2016 10:27 - Спин на елементарните частици.
Автор: nlonauka Категория: Други   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.06.2016 17:18


Елементарните частици имат спин или собствен момент на импулса. Той описва въртенето на елементарната частица, което е резултат от нейната неопределеност. Поради неопределеността на координатите и скоростта елементарната частица описва въртене в рамките на неопределеността на скоростта си и пространствената си неопределеност. Тъй като двете неща са свързани от съотношението на неопределеност - скоростта определя пространствената неопределеност, а пространствената неопределеност - скоростта, спинът отразява това съотношение на неопределеност и не се изменя, независимо от масата, енергията, скоростта, импулса и други показатели на частицата. Спинът се измерва в единици константата на Планк делена на два пъти пи, защото така се получава, като заместим във формулата за намирането му скоростта, получена от съотношението на неопределеност и радиуса на въртене, получен от окръжността на въртене с държина равна на неопределеността на координатите.
Спинът има две основни стойности определяни от формата на въртене на частицата -  формата в която е размазана в пространството вследствие на неопределеността. Тази форма определя инерчния момент, а от там момента на импулса.
Фотонът е безмасова частица, в резултат на това и на неопределеността скоростта му е еднаква във всички посоки и тя е скоростта на светлината, не по-голяма и не по-малка. Пространствената му неопределеност също е еднаква във всички посоки по тази причина. За това той е размазан, заема формата на сфера, куха сфера, защото скоростта му не може да е по-малка от светлинната, понеже той няма маса. По тази причина не може да се намира във вътрешността на сферата, това изисква по-малка скорост и заема само повърхността й. За това неговият спин е единица, поради инерчния момент на кухата сфера.
Частиците с маса имат друго поведение и се въртят в друга форма. Тя е цилиндрична. Цилиндърът е с дължина определена от от неопределеността на координатите при скоростта с която се движи частицата и с радиус определен от минималната пространствена неопределеност зависеща от скоростта на светлината и енергията в покой или съответно масата на частицата.( Дължината на цилиндъра е по посока на движението на частицата, за това се определя от скоростта й на движение, а радиусът е напречно на движението, за това все едно частицата е в покой в това направление и се определя от съответното съотношение на неопределеност за състояние на покой.) Резултат от инерчния момент на тази цилиндрична форма е полуцелият спин - с величина една втора.
Това са двете основни стойности на спина на частиците - единица и една втора. Всички други стойности са резултат от комбинацията на частици с различен спин в сложносъставни частици или иначе казано частиците с различен спин са сложносъставни.
Частиците с цял спин(нула, единица и т.н.) не си пречат и могат да заемат едно и също състояние, а частиците с полуцял спин си пречат и не могат да заемат едно и също състояние - това е принципа на Паули.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nlonauka
Категория: Други
Прочетен: 84213
Постинги: 98
Коментари: 0
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930