Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2015 10:10 - Грешил ли е Айнщайн в Теория на относителността
Автор: nlonauka Категория: Други   
Прочетен: 882 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.05.2016 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
При отдалечени галактики се наблюдават скорости на движение по-големи от тази на светлината. Червеното им отместване показва скорост на отдалечаване по-голяма от скороста на светлината. Това е реално нарушение на Теория на Относителността, според която постигане на такива скорости е невъзможно. Надсветлинни скорости се наблюдават и при някои квазари, но учените намират и алтернативно обяснение с избягване на невъзможните скорости.
С галактиките не е толкова лесно обаче. Учените го обясняват с разширяване на пространството, при което самото пространство се разширява и движи. Така теорията на Айнщайн не се нарушава. Дали обаче наистина е така. Разширяването и движенията на пространството са непозната и неизследвана област. Не знаем да ли е възможно и дали става така в реалността. Дали пространството действително се разширява или просто галактиките се движат с надсветлинни скорости не може да каже.
Според стандартните представи пространството е средата, в която се движи и намира материята. Не би трябвало да се разширява и движи. Би трябвало да е безкраино или крайно. Но ако се разширява заедно с Вселената, тоест с материята, би могло и да се движи или например върти заедно с материята. Ако то може да се разширява, би могло и да се свива при определени условия.
Пространството не е нищо, а нещо. То е непределеност, а непределеността е нещо. Следователно пространството има материален характер и взаимодейства с материята. Тя например го изкривява. Общата теория на относителността разглежда основно изкривяването на пространството, но то би могло както се изкривява и да се движи от материята. Разширяването на пространството докава, че то е сподвижно на материята. 
Освен с разширението на пространството явлението може да се обясни и с различност на физичните закони в различните части на Вселената. Невъзможното тук е възможно там. Това обаче не би могло да е така, защото досегашните наблюдения показват, че Вселената е еднородна и природните закони би трябвало да са еднакви навсякъде. 
Иначе решението на проблема с междузвездните кораби изглежда решимо от гледна точка на Теория на относителността. Достатъчно е да накараме самото пространство да де движи, но как да го постигнем.


Тагове:   НЛО,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nlonauka
Категория: Други
Прочетен: 84020
Постинги: 98
Коментари: 0
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930